top of page

Zakaj je cink pomemben za naše telo?


Cink je eden izmed esencialnih mineralov, ki igrajo ključno vlogo v našem telesu. Vključen je v več kot 100 različnih encimskih reakcijah in je nujno potreben za številne fiziološke funkcije, od presnove do imunosti.

Cink je eden izmed esencialnih mineralov, ki igrajo ključno vlogo v našem telesu. Vključen je v več kot 100 različnih encimskih reakcijah in je nujno potreben za številne fiziološke funkcije, od presnove do imunosti.
Cink - eden izmed esencialnih mineralov

Imunski sistem

Cink je ključen za delovanje belih krvnih celic, ki so prva obrambna linija telesa proti okužbam in boleznim. Pomanjkanje cinka lahko vodi v zmanjšano učinkovitost imunskega sistema, kar poveča tveganje za okužbe in bolezni.


Presnova

Cink sodeluje v presnovi sladkorjev, beljakovin in maščob, kar je esencialno za pridobivanje energije in splošno zdravje. Pomanjkanje cinka lahko povzroči upočasnitev presnove in zmanjšanje energije.


Kognitivne funkcije

Študije so pokazale, da cink lahko izboljša kognitivne funkcije, vključno z izboljšanjem spomina in koncentracije. Pomanjkanje cinka je bilo povezano s slabšo kognitivno funkcijo in večjim tveganjem za razvoj nevroloških bolezni.


Reproduktivni sistem

Cink je pomemben za zdravje reproduktivnega sistema, saj sodeluje v produkciji spolnih hormonov. Pomanjkanje cinka lahko vpliva na plodnost in splošno zdravje reproduktivnega sistema.


Koža in lasje

Cink pomaga pri obnavljanju kože in je ključen za zdravje las, nohtov in kože. Pomanjkanje cinka lahko vodi do kožnih težav, kot so ekcemi, akne in celo psoriaza.


Kje najdemo cink v prehrani?

Cink najdemo v različnih živilih, vključno z mesom, oreščki, mlečnimi izdelki in celimi žitaricami. Rastlinske možnosti vključujejo stročnice, semena, kot so bučna in sončnična semena, ter nekatere vrste zelenjave, kot so špinača in brokoli.


Zakaj je smiselno jemati cink kot dopolnilo?

Čeprav je cink mogoče dobiti iz različnih živil, je v nekaterih primerih smiselno razmisliti o jemanju kot dopolnila. To je še posebej pomembno za ljudi, ki imajo posebne prehranske omejitve, kot so vegetarijanci ali vegani, ali za tiste, ki imajo težave s prebavljivostjo in absorpcijo mineralov.


Znaki pomanjkanja cinka pri ljudeh

Pomanjkanje cinka lahko pri ljudeh povzroči različne simptome, ki se lahko manifestirajo na več načinov:


- slab imunski odziv: pogoste okužbe, počasno celjenje ran.

- težave s kožo: suha koža, akne, ekcemi ali celo psoriaza.

- mentalne spremembe: zmanjšana sposobnost koncentracije, letargija in spremembe razpoloženja.

- spremembe v lasišču in nohtih: redčenje las, izpadanje las in krhki nohti.

- težave z vidom: zmanjšana sposobnost nočnega vida.

- težave v reproduktivnem sistemu: pri moških lahko pomanjkanje cinka vodi do zmanjšane plodnosti, pri ženskah pa do menstrualnih nerednosti.


Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je pomanjkanje cinka globalni javnozdravstveni problem, ki prizadene okoli 17% svetovnega prebivalstva. Cink je nujno potreben mineral, ki ima številne koristi za zdravje. Od podpore imunskemu sistemu do izboljšanja kognitivnih funkcij, cink je nekaj, kar bi moralo biti del vsakodnevne prehrane. Zlasti glede na statistične podatke o pomanjkanju cinka je nujno, da ga ne zanemarimo v naši prehrani. Če želite zagotoviti, da vaše telo dobi dovolj cinka, vam priporočamo prehransko dopolnilo Synergy Zinc Protect. Ta inovativna formula ne le zagotavlja dnevni odmerek cinka, temveč je obogatena tudi z zelišči, ki dodatno podpirajo vaše zdravje.


Comments


Priljubljene objave
Zadnje objave
Arhiv
Išči po oznakah
Sledi nam
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page